lørdag 7. mai 2011

Hagen før rydding

I bloggen i dag vil jeg vise noen bilder av hagen vår. Her er det ikke ryddig ennå, så jeg ber dere, overse rotet ;)

Her ser dere inngangen til hagen vår. I fjor ble plenen erstattet med rullesteinsingel. Stien går bort til den nest største dammen, som er en plantedam, med kun noen få små koiyngel i. Blomsterbedet til venstre er nettopp fylt i, og det er ennå plass til flere stauder her :) I bedet langs damkanten har vi planta Hosta, Iris, bregner, prydgress og Heuchera. Disse dekker nesten hele muren om sommeren :) I fjellet, midt på bildet går det en liten bekk. Her bader fulglene hele sommersesongen. I bekken bor det herdige Calla, og det ligger mose ned mot bekkekanten.

Her er bilde av de 2 nye bedene av året. Syns det ble fint med både grusgang og rullesteinskant :) Aceren mistet dessverre de fleste bladene til Mr. Frost i forgårs. Vet ikke om de faller av, men de ble hvertfall betydelig skadd :(  I det nærmeste bedet er det Hosta, Iris, Thermopsis, Heuchera, Helleborus, aurikler og div annet snacks... Siden trillbåra og spaden står på fjellet på bildet, kan alle se hva Trond holder på med :D Han spar og triller jord, bærer stein og triller singel :) Koselig å gjøre hagen fin, sammen! Bedene ser litt stusselige ut med bare små, nye planter...

Her ser dere bedet som ligger overnfor plantedammen. Det er blitt utvidet litt, og er ikke ferdig tilplantet. Dette er et litt problematisk bed, siden det er ganske vått her, og ganske lite jord. I dette bedet skjuler det seg to små dammer, med bekker mellom. Her vokser det mye rart, så ei planteliste her vil være umulig :D Ikke har jeg oversikt heller, hehe. Men det vokser hvertfall endel Saxifrager, Geranium, Ajuga og aurikler her, sammen med Hosta, Iris, Ligularia, bregner, grass og Heuchera. Gullregnen og trollhasselen er jeg redd har tatt kvelden i vinter :(

Her er den berømmelige koidammen :) Som dere ser ligger det en slange langs kanten. Den skal ikke være der, egentlig. Dessverre hadde vi et uhell med slangen i vinter, og fikk hull i den, så den måtte graves opp. I damkanten vokser det Dagliljer, Geranium, gress, steinbedsplanter, Iris, Hosta, Acer, bregner ol. Bekken er vi heller ikke helt ferdige med. Får den liksom ikke helt slik vi vil ha den. Alle disse rullesteinene kom med lastebil, og er båret på plass av Trond. Og hver enkelt av dem ble vasket før de ble lagt på plass. Dammen rommer 7500 liter vann, og er hjemmet til 6 store og 3 små koifisker.

Det nederste bedet på bildet her ble til i fjor. Her står det en gedigen Iris og endel annet som liker det fuktig. Her renner det vann fra fjellet og skråningen nesten hele tiden. I bakkant er staudeskråningen min, som er den verste å rydde og luke på våren :) Å stå oppi der får legger og rygg til å skrike etter hjelp! Skråningen er plantet til med ganske mange sorter Geranium, dagliljer, akeleier og diverse annet innimellom. Her må jorda dekkes til så mye som mulig, for jeg sliter med å få vekk småsyre. Verdens mest dustete og iherdige ugrass!

Avslutter dagens rundtur med dette bildet. Dette bedet kaller jeg 'øyebedet', og her har jeg de sarteste fjellhageplantene. De syns ikke så godt på bildet, akkurat :D Planen er at de skal dekke mesteparten av steinura med årene. I midten av bedet står det en Aralia, som merkelig nok har tålt kulda de siste to vintrene. Vi er like glade hver vår når den kommer med blader, for den skal jo strengt tatt ikke klare seg ute her.

I dette bedet kommer det stadig nye innbyggere, og flere venter på tur inne i drivhuset mitt, som står rett til høyre for bedet. Bildene derfra får komme i et senere innlegg, så dere alle kan le av hvor fullt og uorganisert det er der inne!

Håper dere alle har likt den første lille smakebiten av hagen her i Arendalsvegen. Kommer tilbake med bilder når hagen har grodd litt, og når det forhåpentligvis er litt mere ryddig i bedene, hehe...

1 kommentar:

  1. Dette blir jo "bærre lækkkert" når det vokser seg litt til. :-)

    SvarSlett